עברית English Magyar

preface_header

A cionista Ifjúsági mozgalmak az ellenállásban

A cionista Ifjúsági mozgalmak az ellenállásban 1942-1945

Az Üvegházban az Aliját Hánoár – Rafi Bensalom vezetésével – képviselte a cionista ifjúsági mozgalmak érdekeit. Sok fiatal talált itt menedéket. Az Üvegház lett a mentés, az önmentés, az igazolványhamisítás és iratterjesztés egyik központja.

Segítség a menekülteknek.

Az első menekültek 1941-ben érkeztek Lengyelországból, majd 1942-ben Szlovákiából. Az ifjúsági mozgalmak segítettek menedéket találni, élelmiszert, pénzt és hamisított iratokat adtak nekik. A német megszállás után már a hazai üldözötteket segítették.

A kiküldöttek.

Több mint 150 kiküldött ment a vidéki városokba és a zsidó központokba, hogy figyelmeztesse a zsidókat a várható fejleményekre, és a fiataloknak segítsen megszökni a gettózás elől.
 
Hamis iratok gyártása.

Ennek az akciónak a keretében az ellenállási mozgalom tagjai eredeti iratokat is szereztek az anyakönyvi hivatalokon és osztották ingyen a rászorultaknak. Rendőri lakásbejelentő, születési anyakönyvi kivonat, házassági igazolvány, semleges országok védlevelei és sok más irat volt a sok ezer hamisított papír között. Sok zsidó köszönheti életét, különösen Budapesten, ezeknek az iratoknak.

A tijul.

Kirándulás. Így nevezték a Romániába és onnan Palesztinába szökést, amelyet szintén a fiatal cionisták szerveztek és bonyolítottak le. A menekülőknek pénzt, iratokat és kíséretet adtak. A szökevények közül sokan eljutottak Palesztinába.

A bunkerek.

A bunkereket 1944. augusztus 23. után alakították ki, amikor megszűnt a tijul lehetősége. A „bunkerek” lakások, pincék, raktárak voltak, ahol rejtőzni, élelmiszert és felszerelési tárgyakat tárolhattak. Néhány bunkert felfedeztek a nyilasok. A Hungária kőrúti bunkernél az őrt lelőtték, a többieket elfogták.

A gyermekházak.

Budapesten mintegy 50 gyermekház működött, többségüket a nyilasok uralomra jutása után nyitották meg. A gyermekházakban olyan gyerekek voltak, akiknek a szüleit deportálták, vagy meggyilkolták. A gyermekházak a semleges országok és a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álltak. A házak vezetésében, az élelmiszer-ellátásban és a gondoskodásban cionista aktivisták működtek. A nyilasok megtámadtak néhány gyermekházat, voltak áldozatok is, de megmenekült 6000 gyerek és felnőtt. A felszabadulás után közülük sokan kivándoroltak.
Szökött munkaszolgálatosok segítése.
Sokan kaptak hamis iratokat, pénzt és segítséget a cionista ifjúsági mozgalmaktól. A lebukottak kiszabadítására több kísérletet tettek. A Margit körúti fegyházból sikerült a lefogottak egy részét kihozni.

Élelmiszerszállítás a gettóba.


A cionista ellenállási mozgalom a hadsereg raktáraiból és (sokszor nagyon magas áron) kereskedőktől szerzett élelmiszert. A pénzt erre a célra külföldről és budapesti gazdag zsidóktól kapta.

A cionista ifjúsági ellenállás vezetői és a mozgalom aktivistái.
(fényképek)

Következő >>

Double click to play music
Upsite.co.il Powered by בניית אתרים - אפסייט